Wat zijn de voordelen van Kurkuma

Kurkuma is een specerij die oorspronkelijk uit Azië komt. In Nederland kun je hem onder meerdere namen tegenkomen: kurkuma, koenjit, koenier of in het Engels als turmeric. Je zal het vaak als een gemalen poeder in de winkel zien liggen, en hij is erg herkenbaar aan de heldere gele kleur. Het poeder wordt gemaakt van de wortels van de Curcuma longa plant. Deze worden eerst gedroogd en daarna verpulvert.  

In veel keukens wordt kurkuma gebruikt om gerechten een mooie kleur en smaak te geven, maar de geneeskrachtige werkingen van kurkuma moeten we ook niet vergeten!

Hoe werkt het?

In de wortels van de Curcuma longa plant zit een stofje dat curcumine heet. En het is deze stof waar het om gaat! Om ons lichaam te helpen met het opnemen van deze stof, worden vaak aan kurkuma capsules of andere supplementen een aantal stoffen toegevoegd. Piperine en lecithine bijvoorbeeld. Door deze stoffen samen met kurkuma in te nemen, kunnen je darmen de curcumine razendsnel opnemen! De Kurkuma Specialist heeft verschillende soorten capsules met hulpstoffen waar je uit kan kiezen.

Voordelen

Kurkuma wordt veel als ontstekingsremmer gebruikt. Bij mensen die de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom hebben, kan kurkuma helpen met het opgeblazen gevoel en de winderigheid.

Als je last hebt van hooikoorts, kan kurkuma het niezen verhelpen! Ook een verstopte neus kan minder erg worden van kurkuma. Dit is misschien fijner dan het gebruiken van hooikoortspillen, omdat kurkuma je niet slaperig zal maken.

Tot slot heeft kurkuma ook een bloedverdunnende werking. Dit helpt met het voorkomen van opstoppingen in je bloedvaten en het verlaagt je cholesterol. Maar als je al bloedverdunners gebruikt, is het zeker niet verstandig om daarnaast kurkuma te gaan gebruiken! Bespreek het innemen van supplementen altijd met je arts. Helaas gaan bloedverdunners en kurkuma niet goed samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *