Wat zijn de kosten van een kredietverzekering?
Een kredietverzekering is handig om af te sluiten wanneer je te maken kan krijgen met debiteuren die hun kosten niet kunnen betalen. Wanneer debiteuren hun kosten niet kunnen afbetalen, krijg je het verschuldigde bedrag uitgekeerd via de verzekering. Zo beperk je het risico op financiële problemen. Maar wat kost een kredietverzekering eigenlijk? In dit artikel lees je alle factoren die de kosten van een kredietverzekering beïnvloeden.
Het soort kredietverzekering
Ten eerste hangen de kosten af van wat voor kredietverzekering je neemt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je tegen een specifieke transactie of debiteur te verzekeren. Maar je kunt je ook tegen alle transacties verzekeren. Je kunt er ook voor kiezen om aanvullende risico’s af te dekken. Dit zijn bijvoorbeeld het fabricage- of contractrisico. Hoe meer je wil verzekeren, hoe hoger de premie.
Dekkingspercentage en eigen risico
Daarnaast spelen het dekkingspercentage en het eigen risico ook een rol in de kosten. Het dekkingspercentage kan variëren per verzekering van 75% tot 95%. Hoe groter het gedekte percentage, hoe hoger de verzekeringskosten. Als je lagere kosten wilt, kun je er dus voor kiezen om het eigen risico te vergroten en het dekkingspercentage te verlagen.
Resultaten van het bedrijf
Tot slot hebben statistieken en resultaten van het bedrijf ook invloed op de kosten. Denk hierbij aan de omzet, het vestigingsland van je debiteuren en het aantal debiteuren. Veel debiteuren zorgen voor een spreiding van het risico. Wanneer debiteuren in een land gevestigd zijn wat politiek of financieel in problemen verkeert, brengt dat extra risico’s met zich mee.
Is een kredietverzekering duur?
Sommige bedrijven denken dat een kredietverzekering duur is. Toch is dit helemaal niet zo. Een uitgebreide kredietverzekering heeft kosten die gemiddeld 0,075% tot 0,35% van de omzet kosten. Als je onbetaalde facturen hebt met hoge bedragen, heb je die premie er heel snel uit.