Waarom droogt plastic minder goed op in de vaatwasser?

We hebben allemaal wel plastic bakjes of bekers in huis. We gebruiken ze om etenswaren in te bewaren of voor andere dingen. De plastic bakjes en bekers zullen toch een keer in de vaatwasser moeten. Zeker als het gebruikt is. Maar na een programma is de meeste vaat droog, alleen het plastic is niet helemaal droog. Hoe komt dat?

Plastic blijft koeler

Het zal je vast opgevallen zijn tijdens het uitpakken van de vaatwasser. De borden, pannen, schaaltjes en glazen zijn lekker warm. Het plastic niet. Plastic is namelijk geen goede warmtegeleider. Dit komt doordat plastic heel licht is. De pannen en kopjes geleiden de warmte vele malen beter. Doordat de vaat van metaal en aardewerk warm worden tijdens de wasbeurt, verdampt het water dat blijft hangen. Plastic blijft kouder. Daarom verdampen de druppels minder goed en blijven deze hangen. Dit is een van de redenen dat plastic vaak nat uit de vaatwasser komt.

Materialen en water

Er zijn materialen die van water houden. Ook wel hydrofiel genoemd. Het water verspreidt zich makkelijk over dit materiaal. Er zijn ook materialen die niet van water houden. Deze materialen worden ook wel hydrofoob materialen genoemd. Op de materialen die niks met water hebben liggen vaak druppels.

Plastic hydrofoob

Je raadt het waarschijnlijk al. Plastic moet niks van water hebben. Daarom liggen er na een wasbeurt dikke druppels op de plastic vaat. Dit verdampt niet zomaar. Het heeft langer nodig dan de pannen en potjes die hydrofiel zijn. Hier glijdt het water al af en dat verdampt een stuk makkelijker.

Om de dikker druppels op de plastic vaat te verminderen kun je deze schuiner in de vaatwasser zetten. Er kan dan al minder water op blijven staan. Dit scheelt toch in het afdrogen van de vaat.

Wat kun je er tegen doen?

Wat kun je nog meer doen tegen de natte plastic vaat? Zoals eerder genoemd, het schuiner zetten van de vaat. Als je de vaatwasser niet in de nacht laat draaien, kun je de vaatwasser een klein stukje openzetten voordat je gaat slapen. Er is dan meer lucht om de vaat te drogen. Let wel op met de rest van je keuken. Het vocht kan aanslaan op het keukenblad. Als je absoluut niet met de theedoek aan de slag wilt, zit er niks anders op dan geduld te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *