Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een boot?

Het kopen van een boot voelt vaak als een hele bevalling. Je doet het dan ook niet zomaar. Er komen altijd veel dingen bij kijken. Welke papieren heb je allemaal nodig? Welke buitenboordmotor onderdelen zijn er nodig? Het is begrijpelijk dat het allemaal best overweldigend kan zijn. Gelukkig kunnen wij het een stuk minder ingewikkeld voor je maken door de belangrijkste dingen allemaal op een rijtje te zetten. Zo kan je zonder stress en met veel meer plezier een boot kopen.  

De juiste papieren 

Bij het aanschaffen van een boot kan je helaas niet zomaar een boot kiezen en dat is het dan. Er zijn een aantal zaken die je eerst geregeld moet hebben. Allereerst zijn de eigendomspapieren erg belangrijk. Daarnaast moet je ook over scheepspapieren bezitten. Je zult een vaarbewijs nodig hebben om boten te kunnen besturen die langer zijn dan 15 meter of die sneller varen dan 20 km/u. Aanvullende papieren zal je niet nodig hebben als de boot alleen in Nederland zal worden gebruikt. Als de boot naar het buitenland wordt gebracht, is het nodig om de aanvullende papieren aan boord te hebben. Vergeet bij de aankoop van een gebruikte boot niet naar het BTW bewijs te vragen. Let daarnaast ook op de CE-markering.  

De onderdelen en verzekering 

Natuurlijk is het ook belangrijk bij de aanschaffing van een boot dat de boot daadwerkelijk goed werkt. Maak daarom eerst een testvaart voordat je besluit welke boot je wilt kopen. Zo kun je zien of alles het doet maar ook of je de boot zelf wel prettig vind. Vooral de startmotor boot is belangrijk om goed op te letten. De kosten van het maken van de testvaart zullen wel in jouw rekening gebracht worden maar het is het zeker waard. Net als bij een auto is het nodig om ook bij een boot een verzekering af te sluiten. Zaken als diefstal, brand en molest worden sowieso gedekt. Het verwachte gebruik en vaargebieden speelt ook een rol in het soort dekking. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *