Vestiging opties voor een vennootschap
Als je het hebt over de maatschappelijke zetel, wordt daar het officiële adres van je onderneming mee bedoelt. Je kunt ook een maatschappelijke zetel huren, bijvoorbeeld bij BC Aalst. Waar je echter wel rekening mee moet houden dat aan de keuze die jij maakt voor jouw maatschappelijke zetel, er enkele jurdische gevolgen aan vast zitten. In dit blogartikel lees je hier meer over.
Maatschappelijk- of werkelijke zetel?
Als je een vennootschap hebt, moet je er rekening mee houden dat je verplicht bent jouw maatschappelijke zetel in de statuten vast te leggen. Dit adres mag wel verschillend zijn dan je werkelijke- of uitbatingszetel.
Opties met gevolgen
Als je als een vennootschap ergens wilt vestigen zijn er een paar opties, toch moet je wel goed nadenken over de optie die je kiest, omdat elke optie zijn of haar eigen juridische gevolgen kent.
- Je thuisadres
Je kunt de vennootschap vestigen bij je huisadres, wat op zich een logische keuze is. Je bent hier immers vaak aanwezig. Toch moet je er rekening mee houden dat een deurwaarder er van uit mag gaan dat de gehele inboedel op de zetel van een vennootschap ook het eigendom is van de vennootschap. Of wel, je bent ook aansprakelijk wat betreft privé-eigendom als het gaat om financiële problemen.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een huur maatschappelijke zetel, maar de kans is dan wel aanzienlijk kleiner dat je hier een vennootschap mag vestigen. Dit komt doordat handelsdoeleinden regelmatig worden verboden door huurcontracten, omdat deze fiscaal nadelig zijn voor de verhuurder zelf.
- Je ouderlijk huis
Je kunt ook het huis van je ouders laten dienen als je maatschappelijke zetel. Dit wordt vooral veel gekozen wanneer je thuisadres niet mogelijk is.
- Een extern kantoor
Het kost dan wel iets meer, maar soms heb je geen andere keuze als er geen eigen ruimte beschikbaar is. Je moet dan gaan huren. Je kunt gaan voor een kantoor of pand of businesscenter.