Hoe kan ik geld lenen? De verschillende mogelijkheden op een rij

Door omstandigheden kom je momenteel geld tekort. De financiële buffer is uitgedund en ondertussen stapelen de nieuwe onverwachte kosten zich op. Uiteindelijk is het niet meer mogelijk om dit allemaal zelf te betalen. Toch is het wel noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een dakreparatie, het oplossen van een lekkage in huis, het kopen van een auto als de oude het plotseling begeeft en je echt niet zonder kan of huishoudelijke apparaten die één voor één stuk lijken te gaan. Misschien vraag je je af: “hoe kan ik geld lenen? Wat zijn de mogelijkheden?”

Het is tijd om die vragen te beantwoorden. Gelukkig zijn er meestal verschillende opties mogelijk. In dit artikel zetten we ze kort op een rij.

Een lening aanvragen

Vanzelfsprekend is het mogelijk om een lening bij de bank of een andere kredietverstrekker aan te vragen. Geld lenen kan echter niet zomaar. Elke kredietverstrekker zal voorwaarden stellen aan het wel of niet verkrijgen van de lening. Het is dus niet gezegd dat je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een lening. Ook kun je niet het beoogde bedrag lenen. Belangrijk is dat de bank zicht heeft op jouw financiële situatie en achtergrond. Dit is nodig om te beoordelen of jij de lening tijdig kunt aflossen, inclusief de rente.

Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen. Dit is geheel vrijblijvend en zo zie je ook goed wat de renteverschillen zijn. Je praat toch al gauw over tientallen tot honderden euro’s verschil op het totale bedrag. Dat is heel gemakkelijk verdiend. Je kunt hierbij ook een vergelijkingssite gebruiken.

Geld lenen van naasten

Dan is het ook nog mogelijk om geld in de privésituatie te lenen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een lening bij familie of vrienden. Zorg er wel voor dat de afspraken met betrekking tot de lening op papier staan. Je weet nooit wat er in de tussentijd kan gebeuren. Enkel mondelinge afspraken kunnen een risico vormen. Door de afspraken beiden te ondertekenen, heb je iets om altijd op terug te vallen en beschikken beide partijen over meer zekerheid.

Privé geld lenen biedt voordelen. Zo kan er meestal geld geleend worden zonder de bijbehorende rente. Een vriendendienstje dus. Bedenk wel dat geldzaken niet altijd even gemakkelijk zijn. Het kan soms frictie opleveren tussen beide partijen. Je wil niet dat je een goede vriend of familielid verliest door ruzie om geld. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. Dit is dan ook heel belangrijk om bij stil te staan.

In termijnen betalen

Een iets minder extreme manier van geld lenen is het in termijnen betalen. Dit wordt bijvoorbeeld ook vaak aangeboden bij de aanschaf van een laptop, wasmachine, koelkast, et cetera. In plaats van het bedrag direct geheel overmaken, kies je ervoor om dit over een langere periode te spreiden. Handig wanneer je nu niet direct het volledige bedrag over kunt maken, maar dit wel binnen korte tijd kunt realiseren. Dat haalt iets meer druk van de ketel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *