HOE JE JOUW HUIS BRANDVEILIG KUNT MAKEN

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke dag in Nederland ontstaat er een brand in huis. Dit wil je niet meemaken. Lees hier hoe je jouw huis brandveilig kunt maken.

Keuken

Koken op gas is een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis. Als je elektrisch kookt is de kans op brand al een stuk kleiner. Laat geen pannen op vuur staan terwijl je lang wegblijft. Je kunt afgeleid raken en vergeten dat er iets op het vuur staat. Houd pannenlappen, keukenschorten, theedoeken en andere stoffen of katoenen materialen op veilige afstand van het fornuis. Ontstaat er een vuurtje? Blus dan de vlam in de pan niet met water. Dit kan de brand juist erger maken. Je kunt beter de vlam blussen met een blusdeken of de deksel op de pan zetten. Zet daarna de elektra, gas en afzuigkap uit.

Raamdecoratie

Zet geen kaarsen, wierrook of ander brandende spullen dichtbij je gordijnen. Door tocht kan het gordijn door het vuur gaan en voordat je het weet ontstaat er brand. Je kunt je gordijn of vouwgordijn brandveilig laten maken door ze te laten inspuiten met een middel dat ervoor zorgt dat de brand zich minder snel kan uitbreiden. Als je jouw gordijnen wilt laten reinigen wordt ook het middel eruit gewassen. Laat ze daarna weer opnieuw behandelen. 

Kaarsen

Check voordat je gaat slapen altijd of alle kaarsen uitstaan. Zet kaarsen altijd in een stevige houder met een vlakke ondergrond. Heb je huisdieren of kleine kinderen? Laat hen dan nooit alleen met kaarsen.

Elektrische apparaten

Als je het huis verlaat zet dan je elektrische apparaten niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit. Doe dit ook als je gaat slapen. Laat een vaatwasser, droger of machine ook niet aan staan als je niet thuis ben. Laad elektrische apparaten zoals je telefoon en laptop het liefst overdag op. Sluit niet meerdere stekkerdozen op elkaar aan. Dit zorgt voor kortsluiting.

Schoonmaken

Houd je huis goed schoon. Hierbij hoort ook het schoonhouden van je afzuigkap. Ontvet de roosters en vervang de filters. Maak na iedere droogbeurt van je droger de pluizenfilter droog. Te veel stof in je droger kan de kans op brand verhogen. 

Onderhoud

Laat oude elektrische apparaten op tijd vervangen. Zo is een oude cv-ketel vaak de oorzaak van brand.

Rookmelders

Door een rookmelder te plaatsen in je huis ontdek je sneller de brand en verklein je de kans dat de brand zich verspreidt. Hang geen rookmelders bij plaatsen waar het warm wordt, zoals bij een vaatwasser, oven of douche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *