Eerste fiets: waar moet je op letten?

Er komt een moment dat jouw kind er klaar voor is om te gaan leren fietsen. In dit geval is het natuurlijk belangrijk om een goede kinderfiets aan te schaffen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kinderfiets? Met onderstaande tips kies je gegarandeerd een goede kinderfiets waar jouw kind zijn of haar eerste kilometers mee gaat maken!

Kies een kinderfiets op maat

Het is belangrijk om een fiets te kopen die precies de juiste maat heeft voor jouw kind. Op deze manier leert je kind fietsen op de best mogelijke manier. Je kind moet in de eerste plaats goed bij de trappers kunnen, maar ook de grond probleemloos kunnen raken. Verder moet je kind ook een veilig gevoel hebben tijdens het op- en afstappen. Een ander belangrijk punt is dat je kind niet met gestrekte benen moet fietsen. De maat van de fiets moet daardoor precies goed zijn. Het is dan ook belangrijk om een kinderfiets niet op de groei te kopen. De juiste bandenmaat en zadelhoogte van de fiets kun je gemakkelijk berekenen op basis van de leeftijd en kledingmaat van je kind.

Een kinderfiets moet voorzien zijn van goede remmen. Het maakt hierbij niet veel uit of je kiest voor handrem of terugtraprem: beide zijn toegestaan. Het is vooral belangrijk dat de remmen het goed doen en dat jouw kind hier gemakkelijk gebruik van kan maken als dat nodig is. Kies daarnaast niet voor een te zware fiets, maar een lichte fiets zonder al te veel extra’s. Een mand of rekje boven het voorwiel is voor een eerste kinderfiets ook nog af te raden: het sturen gaat hiermee een stuk lastiger. Ga je voor een tweedehands kinderfiets? Laat je kind dan altijd een proefrit maken en let hierbij goed op de veiligheid. Check ook de belangrijkste onderdelen zoals trappers, wielen en trapas. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *