Dit moet je weten over brommer rijden

Een brommer is een populair en leuk vervoersmiddel. Je kunt meer afstand afleggen dan op de fiets, maar hebt wel de flexibiliteit om binnendoor weggetjes te nemen. Een brommer is ook redelijk goedkoop in aanschaf en gebruik, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die je moet weten vóór je gaat brommer rijden.

Verzekering verplicht

Een brommer heeft een kenteken. Zodra je de brommer koopt komt het kenteken op jouw naam te staan en ben je verplicht deze te verzekeren. Gelukkig is een brommerverzekering en stuk goedkoper dan een autoverzekering. Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten, dit is een basisdekking waarmee je verzekerd bent voor de schade die jij aan anderen of hun bezittingen maakt met jouw brommer. Maar je kunt ook je brommer verzekeren tegen diefstal of schade die je aan je eigen brommer maakt. Dit hoort namelijk niet bij de verplichtte WA-verzekering maar kan wel erg handig zijn. Een ander leuk weetje over brommerverzekeringen is dat je met deze verzekering al schadevrije jaren kunt opbouwen waardoor je later kunt besparen op een autoverzekering.

Verschillende kentekens en regels

Brommers kunnen met verschillende kentekenplaten komen. Ze zijn er met blauwe of gele kentekenplaten. Dit heeft veel invloed op hoe je hiermee mag rijden. Een gele kentekenplaat betekend dat de brommer maximaal 45 km/h mag rijden. Brommers met een blauwe kentekenplaat mogen maar 25 km/h rijden. Daarnaast gelden voor beide nog wat verschillende regels. Zo mogen de brommers met een gele kentekenplaat meestal niet tegen eenrichtingsverkeer in rijden terwijl een brommer met blauwe plaat vaak wél onder de uitzonderingen valt. Ook is het voor een brommer met gele plaat vaker verboden om op het fietspad te rijden. Daarom is het van belang om deze regels nog eens op te frissen als je niet meer zeker weet wanneer dit wel of niet mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *