De procedure van een gerechtsdeurwaarder

Wil jij een deurwaarder inschakelen? Je vindt al snel een hele lijst aan gerechtsdeurwaarders op google. De kans is groot dat je de bureaus niet kent maar elke deurwaarder zou in orde moeten zijn. Alle deurwaarders zijn namelijk aangesloten bij Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Hierdoor moeten zij voldoen aan de wettelijk gestelde eisen en aan de strenge gedragscode van de beroepsvereniging.

De gerechtelijke procedure

Een deurwaarder kan je helpen met de gerechtelijke procedure. Uiteindelijk kan hij er ook voor zorgen dat je bij de rechter terecht komt. Deze procedure begint met het versturen van een dagvaarding. Hierbij wordt de debiteur op de hoogte gebracht dat hij op een bepaalde datum voor de rechter moet verschijnen. Het is aan de rechter om te bepalen of een zitting is vereist of dat de zaak ook schriftelijk kan worden afgehandeld. Dit hangt wel af van bereidwilligheid van de debiteur. Wanneer de wanbetaler niet reageert op de brief, niet komt opdagen bij een zitting en na de uitspraak van de rechter niet betaalt, dan volgt dwangbetaling door beslaglegging of executie. De vordering wordt dan voldaan door beslag te leggen op het loon of de (on)roerende goederen van de debiteur en deze vervolgens te verkopen. Dit kan alleen wanneer de debiteur over geld en bezittingen beschikt.

No cure no pay

Het tarief voor niet-ambtelijke taken is niet vastgelegd, dit verschilt dan ook per bureau. Echter zijn de kosten voor ambtelijke werkzaamheden zoals het dagvaarden, het leggen van beslag en het ontruimen van de woning wel wettelijk bepaald. Veel deurwaarderskantoren werken op basis van no cure no pay. Dit houdt in dat je pas betaalt bij een geslaagde incasso. Toch betekent dit niet dat je helemaal geen kosten maakt. De no cure no pay-principe slaat vaak alleen op het traject voordat de ambtelijke werkzaamheden starten. Denk hierbij aan het sturen van een aanmaning of het telefonisch contact opnemen met de debiteur om de rekening te betalen. Wanneer de wanbetaler voor de rechter wordt gedaagd, begint de gerechtelijke fase en stopt het no cure no pay-principe. Vanaf dit moment vraagt elk deurwaarderskantoor een kostenvoorschot. Sommige bureaus rekenen ook dossier- of administratiekosten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *