Bochten en trapliften
Trapliften zijn een sterk middel om ouderen langer in hun huis te laten wonen, wat sterk kan bijdragen aan hun levens geluk. Het installeren van dit soort trappen gebeurt vrij vaak in Nederland en er komt toch afhankelijk van de trap nog best wat bij in overweging.
Belangrijk is of de trap bochten heeft of niet. Als een trap helemaal recht loopt, dan is dat er makkelijk voor het installeren van de traplift. Je installeert de railing voor de lift aan de muur en maakt daar dan het stoeltje van de lift aan vast. De lift is dan redelijk makkelijk te installeren en er komt niet al te veel ingewikkelds bij kijken in overwegingen.
Als een trap wel bochten heeft, dan heb je een minder eenvoudige traplift. Stel de trap loopt iets omhoog en gaat dan naar links en verder omhoog, dan heb je een aantal treden die smaller zijn aan de ene kant dan aan de andere kant. De treden zijn dan in de bocht aan de rechter zijde breder dan aan de smalle zijde. De smalle zijde is lastiger en gevaarlijker om op te lopen voor gebruikers van de trap en de traplift komt dan dus het liefste aan de kant met de smalle treden. Maar is dat wel altijd mogelijk? Misschien is de leuning aan die kant wel erg slap en is er geen ruimte voor een traplift aan die zijde. Afhankelijk van hoeveel mensen er in het huis wonen en hoeveel mensen er dus nog van de trap gebruik moeten maken, kan je dan dus overwegen aan welke kant van de trap de lift wordt geplaatst.
Maar over het algemeen is er voor elke trap wel ene oplossing te bedenken. Ik heb zelfs wel eens een model gezien dat gemonteerd was op een steile wenteltrap, welke prima werkte. Kijk eens op Trapliftenvergelijken.nl